Všetko, čo potrebujete vedieť o čerešniach

Výber stanoviska

Na pestovanie čerešní sú najvhodnejšie oblasti s nadmorskou výškou od 250 do 400 m, miesta, na ktorých čerešne pestujeme by mali byť slnečné, chránené, s dobrým prúdením vzduchu. Čerešne nemajú žiadne špeciálne nároky na pôdu, ideálne sú suchšie až mierne vlhké, dobre priepustné hlinité pôdy. Úplne nevhodné sú príliš ťažké a zamokrené pôdy, v ktorých čerešne neprosperujú. Napriek tomu, že čerešne zaraďujeme medzi teplomilnejšie ovocné druhy, spomedzi odrôd si môžeme vybrať aj také, ktoré sú vhodné aj do stredných či vyšších polôh.

Podpník ako určujúci faktor

Okrem správneho výberu odrody je pri čerešniach mimoriadne dôležitý aj správny výber podpníka, na ktorom je odroda naštepená. Práve podpník má totiž priamy vplyv na schopnosť tolerovať mrazy, sucho, rovnako má aj vplyv na celkový vzrast stromu. Medzi najčastejšie využívané podpníky pri čerešniach patria mahalebka, vtáčnica, Colt či Gisela 5.

Charakteristika vyššie spomenutých podpníkov je nasledovná:

  • Vtáčnica: podpník charakteristický bujným rastom, je vhodný najmä pre čerešne pestované v klasických vyšších tvaroch; nároky čerešní pestovaných na vtáčnici sa zhodujú so všeobecnými pestovateľskými nárokmi čerešní
  • Mahalebka: podpník vhodný na pestovanie v suchších pôdach; typický slabším rastom a skorším nástupom do rodivosti
  • Colt: podpník so slabým rastom, odolný voči mrazu; známy svojím skorým nástupom do rodivosti; rast je približne o 25% slabší ako pri podpníku čerešne vtáčej
  • Gisela 5: podpník obľúbený vysokou odolnosťou voči mrazu, tolerantný k vírusovým chorobám; ideálny pre pestovanie v tvare štíhleho vretena, do malých záhrad; rast je približne o 50% slabší v porovnaní s čerešňou vtáčou

Počuli ste už o tzv. čerešňových týždňoch?

Odrody čerešní dozrievajú podľa tzv. čerešňových týždňov. Uvedené údaje sú iba orientačné, dôležitú úlohu tvoria faktory ako počasie či nadmorská výška.

  • 1. čerešňový týždeň: 24.5. – 6.6.
  • 2. čerešňový týždeň: 8.6. – 18.6.
  • 3. čerešňový týždeň: 20.6. – 30.6.
  • 4. čerešňový týždeň: 2.7. – 12.7.
  • 5. čerešňový týždeň: 14.7. – 24.7.
  • 6. čerešňový týždeň: 26.7. – 8.8.
  • 7. čerešňový týždeň: 10.8. – 20.8.

Ošetrenie mladých rastlín

Pri výsadbe mladej sadenice nezabúdame na výsadbový rez, ktorý vykonávame spravidla začiatkom marca, tesne pred pučaním. Aj keď ide o jednorázový úkon, jeho význam sa neoplatí podceniť. Cieľom výchovného rezu je vytvorenie pevnej koruny a obnovenie rovnováhy medzi nadzemnou a podzemnou časťou rastliny.

Ako prvé odstránime všetky výhony konkurujúce stredníku, následne vyberieme 3 hlavné výhony, ktoré by mali byť rovnomerne rozložené do všetkých strán. So stredníkom by mali zvierať ideálne 60-stupňový uhol.  Ostatné výhonky vyviažeme vodorovne, tie, ktoré rastú príliš vzpriamene, alebo nahusto, odstránime.

Hlavné výhony spolu so stredníkom skrátime približne o štvrtinu, najvrchnejšie očko by malo smerovať von. Aby sme zachovali miazgovú rovnováhu, hlavné konáre by sa mali končiť v rovnakej výške. Stredník by mal siahať približne o dlaň vyššie.

VÝCHOVNÝ REZ

Správny výchovný rez je kľúčom k vytvoreniu pevnej koruny, dôležité je tiež podporenie tvorby rodivého dreva. Výchovný rez vykonávame raz ročne, začiatkom marca, od 4. roku po výsadbe na prelome júla a augusta.

Prvým krokom je odstránenie všetkých konkurujúcich výhonov vyrastajúcich zo stredníka či hlavných konárov. Odstrániť musíme aj všetky vzpriamene rastúce výhony a tiež výhony rastúce dovnútra koruny. Mimoriadne vhodné je vyviazanie niektorých dlhých výhonkov do vodorovnej polohy, čím spomalíme rast a podporíme tvorbu rodivého dreva.

Prírastok hlavných konárov a stredníka skrátime v priebehu nasledujúcich 2 až 3 rokov približne o jednu štvrtinu ich dĺžky. Najvrchnejšie očko musí smerovať von z koruny.

UDRŽIAVACÍ REZ

Približne od šiesteho roku pristupujeme k udržiavaciemu rezu, ktorý vykonávame každé dva roky. Udržiavaci rez čerešní sa nezameriava na rez rodivého dreva, jeho cieľom je v prvom rade presvetlenie koruny. K rezu pristupujeme spravidla po zbere, v júli až auguste.

Ako prvé odstránime všetky výmladky a vlky, rovnako je potrebné odrezať akékoľvek choré, poškodené či suché výhony. Následne presvetlíme rozkonárenia na stredníku a vrchole hlavných konárov.