Obľúbené odrody marhúľ

Marhule sú nielen mimoriadne zdravé, ale aj výnimočne chutné. Sú ideálne na prípravu rôznych džemov či marmelád, pripraviť z nich môžeme koláče či dezerty takpovediac od výmyslu sveta. Lahodná chuť a neopakovateľná aróma marhúľ je zároveň signálom, že leto sa už začalo. Poďme sa spolu pozrieť na tie najobľúbenejšie odrody tohto jedinečného ovocia.

marhula odrody | Zelený Dom

´Veľkopavlovická´

Marhuľa ´Veľkopavlovická´ patrí bez pochýb medzi najrozšírenejšie odrody. Vyniká predovšetkým svojimi veľkými plodmi, je typická stabilnými úrodami. Plody dozrievajú na konci júla, očaria vás svojou lahodnou dužinou, ktorá sa ľahko oddeľuje od kôstky. Chuť plodov je veľmi dobrá, dužina je šťavnatá a príjemne aromatická. Marhuľa ´Veľkopavlovická´ je ideálna na pestovanie v teplejších oblastiach našej krajiny.

´Maďarská´

Ďalšou osvedčenou odrodou je marhuľa ´Maďarská´, ktorá sa pýši veľkými plodmi guľovitého tvaru. Plody sú jasno oranžové, zdobené červenkastým líčkom. Dužina je rozplývavá, pevnej konzistencie a veľmi dobrej chuti. Marhuľa ´Maďarská´ dozrieva približne v rovnakom termíne ako marhuľa ´Veľkopavlovická´, pestovať ju môžeme predovšetkým v južných lokalitách na slnečnom a chránenom stanovisku. Plody tejto odrody sú vhodné na konzumáciu v čerstvom stave, vhodné sú tiež na konzervovanie či prípravu rôznych dezertov.

marhula odrody | Zelený Dom

´Darina´

Česká odroda, ktorej plody dozrievajú koncom júla. Sú stredne veľké až veľké, veľmi dobrej chuti. Dužina plodov je pomerne pevná, šťavnatá a osviežujúca, plody môžeme konzumovať priamo, alebo ich ďalej spracovať. Marhuľa ´Darina´ je vysoko odolná voči hubovým chorobám, kvitne stredne neskoro.

´Veselka´

Marhuľa ´Veselka´ je typická slabším vzrastom a skorým nástupom do rodivosti. Plody sú stredne veľké až veľké, dužina je osviežujúca, sladkokyslej chuti a neodolateľnej arómy. Šupka plodov je pomarančovo oranžová, na slnečnej strane zdobená jasno červeným líčkom. Plody majú všestranné využitie, sú ideálne na priamu konzumáciu alebo na ďalšie spracovanie. Marhuľa ´Veselka´ je odroda pôvodom zo Slovenska, ktorá sa uplatní aj v severnejších polohách.

marhula odrody | Zelený Dom

´Barbora´

Samoopelivá odroda, ktorú môžeme pestovať vo všetkých pestovateľských lokalitách. Marhuľa ´Barbora´ patrí medzi novšie odrody, plody sú veľké až veľmi veľké, výborných chuťových vlastností. Plody tejto odrody dozrievajú medzi 10. a 20. júlom, dužina je sprvu pevná, neskôr však zmäkne a stáva sa vláčnou a šťavnatou. Medzi prednosti tejto odrody patrí tiež vysoká odolnosť voči chorobám či škodcom.