Hurmikaki nadchne výnimočne chutnými, zdravím nabitými plodmi

Plody hurmikaki sú čoraz častejšie vidieť na pultoch obchodov, málokto však vie, že ebenovník, lat. Diospyros kaki je pomerne ľahko dopestovateľný aj v našich podmienkach. Plody hurmikaki sú neprehliadnuteľné vďaka svojej žiarivo oranžovej farbe, sú nabité množstvom cenných vitamínov a minerálov.

hurmikaki pestovanie

SLNKO JE ZÁKLAD

Hurmikaki je najčastejšie pestované z predpestovaných sadeníc, ktoré si môžeme zakúpiť v rôzne veľkých kontajneroch. Pri výbere mladej rastliny sa môžeme rozhodnúť pre odrodu cudzoopelivú či samoopelivú, v ponuke je množstvo odrôd, ktoré sa líšia tiež veľkosťou plodov či odolnosťou voči mrazu. Dospelá rastlina dorastá do veľkosti menšieho stromu, ktorého výška závisí od konkrétnej odrody.

Hurmikaki pestujeme na chránenom slnečnom stanovisku s dobre priepustnou pôdou. Práve nedostatočná priepustnosť pôdy je častým dôvodom, prečo hurmikaki neprosperuje, nakoľko ťažké ílovité pôdy môžu spôsobiť zahnívanie koreňov. Hurmikaki pestujeme v hlbokej, mierne kyslej pôde s dostatkom živín. Tie dopĺňame pravidelne napríklad vo forme dobre vyzretého kompostu či hnoja.

hurmikaki pestovanie

KAKI A STAROSTLIVOSŤ

Hurmikaki dokáže v závislosti od odrody tolerovať pokles teplôt do -15°C až -20°C. Mladé rastliny je však dobré počas prvej zimy chrániť napríklad jutovinou či čečinou. V prvých rokoch pestovania hurmikaki ošetríme výchovným rezom, ktorý je podobný ako pri hruškách či jabloniach. Dospelé jedince, ktoré už vstúpili do rodivosti ošetrujeme pravidelným udržiavacím rezom, ktorý spočíva v odstraňovaní zahusťujúcich, poškodených či suchých výhonov, pravidelne tiež obmieňame vyrodené výhony za nové.

Na doplnkovú závlahu myslíme najmä v prvých rokoch po výsadbe a následne pri dlhších obdobiach sucha či v období tvorby a rastu plodov. Veľkou prednosťou tejto exotickej dreviny je, že v našich podmienkach nebýva napádaná žiadnymi chorobami či škodcami, vďaka čomu môžeme hurmikaki pestovať aj bez chemickej ochrany. Hurmikaki je mimoriadne úrodný ovocný druh, ktorý má sklon k nadmernej plodnosti. Aby sme predišli zlomeniu výhonov a dosiahli zároveň čo najvyššiu kvalitu plodov, nezabúdame na každoročnú prebierku plodov.

PLODY DOZRIEVAJÚ NESKORO

Hurmikaki kvitne koncom mája, z kvetov sa následne vyvíjajú chutné plody, ktoré dozrievajú v závere roka – v októbri až v novembri. Plody môžeme ponechať na strome čo najdlhšie, aby nám čo najlepšie vyzreli. V prípade, že plody hurmikaki necháme prejsť mrazom, docielime ich rýchlejšie dozretie, ich doba skladovateľnosti sa však o niečo skráti. Vo všeobecnosti môžeme hurmikaki skladovať približne mesiac. Zrelé plody sú typické lahodnou konzistenciou a sladkou, takmer medovou chuťou.

hurmikaki pestovanie