PHOTINIA DEVILS DREAM® – OHNIVO ČERVENÝ SEN O ŽIVOM PLOTE.

Hľadáte ideálnu, rýchlo rastúcu rastlinu na živý plot, ktorá dodá vašej záhrade farbu? Potom si vyberte Červienku (photinia) Devil’s Dream®. Je skutočným pútačom, ktorý svojou hrou farieb zvýrazní záhradu, terasu aj balkón.

Photinia je živý plot a okrasná rastlina, ktorá zaujme svojou pestrou hrou farieb. Ohnivo červená photinia sa stane dôstojným predstavením v každej záhrade. Červené listy vydržia dlhšie ako tradičné červienky a zostávajú intenzívne až do neskorého leta. Koncom jesene sa nápadné výhonky menia na bohatú zelenú a zostávajú zelené počas celej zimy.

Photinia Devil’s Dream® sa cíti najpohodlnejšie ako poskytovateľ tieňa na plnom slnku, ale zachováva si svoju farbu aj v čiastočnom tieni. Jar zvyčajne prináša nový prírastok 20 až 30 cm a rýchlo vyplní živý plot. Devil’s Dream® rastie hustejšie a kompaktnejšie ako predchádzajúce odrody červienky, čo z nej robí živý plot s ideálnymi vlastnosťami a umožňuje rýchle súkromie.

Vždyzelený ker sa vysádza najmä ako živý plot, ale dobre strihá aj ako solitér a ako rastlina do nádob. Photinia je odolná, nenáročná na starostlivosť a veľmi ľahko sa strihá. Výsledkom je, že Devil’s Dream® inšpiruje ako obzvlášť farebná, červená nádoba na terasu alebo balkón.

Živý plot z červienky: vždyzelená zástena na ochranu súkromia a zároveň farebný pútač

Photinia červenolistá (Photinia fraseri) sú pre svoju krásnu farbu veľmi obľúbené ako živé ploty. Ak chcete v záhrade niečo iné ako „zelenú stenu“, fotínia vám bude mimoriadne sympatická. Spomedzi mnohých odrôd vyniká najmä Devil’s Dream®. Vďaka svojim planúcim červeným výhonkom je táto odroda ešte intenzívnejšia a trvácnejšia vo svojich ohňostrojoch v porovnaní s inými photiniami. Okrem toho, Devil’s Dream® ukazuje svoju nadradenosť ako rastlina na živý plot tým, že rastie nádherne vzpriamene, ale kompaktne a husto rozvetvený. Týmto spôsobom rýchlo vytvorí spoľahlivú ochranu súkromia.

Červienka Devil’s Dream® dostala svoj názov podľa nápadného sfarbenia mladých výhonkov, ktoré majú okolo 20 až 50 cm a vyvíjajú sa na jar. Ohnivo žiariaca červená je v skutočnosti „pekelne krásna“ a vytvára žiarivé farebné akcenty aj v záhradách s málo kvetmi. Ich sfarbenie úžasne zapadá a nie je vtieravé – efekt, ktorý mramorované odrody Photinia bohužiaľ niekedy majú.

Prečo je červienka červená?

Vráťme sa ku krásnym červeným výhonkom Photinia fraseri. V závislosti od odrody farba vydrží rôzne dlho a má rôzne odtiene. Devil’s Dream® boduje mimoriadne dlhotrvajúcou žiarivou červenou farbou, ktorú si majitelia záhrad môžu užívať až do jesene. Listy sa zelenajú tesne pred zimou. Lesklé červienky si zachovávajú listy po celý rok.

Pozadie tejto zmeny farby je trik rastliny: mladé výhonky sú na jar ešte jemné a citlivé, takže jarné slnko by ich mohlo poškodiť a spáliť. To je dôvod, prečo nové listy uchovávajú karotenoidy. Tieto červené pigmenty majú na nás ľudí podobný účinok ako opaľovací krém: slnečné lúče sú zachytené a nemôžu poškodiť zelený chlorofyl v listoch. Na jeseň, keď sú listy zrelé a silné, táto ochrana už nie je potrebná: lístie sa zmení na bohatú zelenú.

Preto je pochopiteľné, prečo červienky nevykazujú také výrazné sfarbenie v tieni ako pri jasnom svetle. Takúto intenzívnu ochranu pred slnkom tam jednoducho nepotrebujete.

Aj tu vyniká medzi všetkými červienkami odroda Devil’s Dream®, pretože jej výhonky si zachovávajú svoju efektnú, dlhotrvajúcu žiarivú červenú farbu aj na tienistých stanovištiach.