Jednoduchý návod: Ako sa starať o ruže na jeseň

Ako sa starať o svoje ruže na jeseň, s tipmi na prerezávanie, výsadbu a prevenciu chorôb.
Ak sa o svoje ruže postaráte na jeseň, zimu bezpečne prečkajú a v nasledujúcom roku sa vrátia zdravé, vitálne a plné kvetov. Kľúčovými prácami jesennej starostlivosti o ruže sú upratovanie, odstraňovanie odkvitnutých kvetov alebo chorých listov a prerezávanie. Jeseň je tiež vhodným obdobím na výsadbu ruží.

Krok 1
Odstrihnite všetky uvädnuté, scvrknuté a suché kvety ruží, aby ste zabránili usadzovaniu hniloby. Ak má vaša ruža pekné šípky, odstráňte iba okvetné lístky (lupene), aby sa šípky mohli ďalej rozvíjať. Všetky ruže produkujú šípky, ale nevidíme ich tak často ako kvety, pretože záhradníci majú tendenciu orezávať odkvitnuté kvety, aby podporili záplavu nových. Ale ak necháte niektoré – alebo všetky – odumierajúce kvety, začiatkom jesene sa zmenia na pútavé šípky, ktoré často vydržia až do zimy a sú peknou dekoráciou v záhrade.

Krok 2
Odoberte a zlikvidujte všetky zvyšné listy, ktoré vykazujú známky choroby, ako je čierna škvrna, pleseň alebo hrdza. Zbierajte tiež všetky infikované listy, ktoré spadli na zem, pretože môžu prenášať choroby z jedného roka na druhý. Rozhodne listy nehádžte do kompostu ale zliklvidujte inou formou.

Krok 3
Jeseň je vhodný čas na presádzanie ruží, ktoré sú v nesprávnej polohe, resp. na nesprávnom mieste Môžete tiež zasadiť nové, pretože stihnú zakoreniť pred zimou. V našej ponuke nájdete ruže pestované v špeciálnych kontajneroch Plant-o-Fix s garanciou ujatia. Pozrite si návod ako sadiť ruže Kordes z našej ponuky.

Krok 4
Z kríkových ruží odstrihnite odumreté, poškodené alebo krížiace sa stonky. Zamerajte sa na vytvorenie rámca s otvoreným stredom na podporu dobrého prúdenia vzduchu cez rastlinu.Radikálne ich neskracujte. Naopak výhony ruží využívaných na rez do vázy sa zostrihujú nízko, asi okolo 30 – 40 cm od rozvetvenia.

Krok 5
Skráťte stonky vysokých kríkových ruží, aby ste znížili ich namáhanie kolísaním v silnom zimnom vetre. Takýto neželený pohyb môže uvoľniť a poškodiť korene. Kríčkové ruže mierne skráťte a potom nakopcujte tak, aby bolo zakrytých 3 až 5 púčikov. Prikryte ešte čečinou alebo suchým lístím. Ruže na kmienku chráňte tiež. Kmienok omotajte jutovinou, korunku obaľte jutovým vrecom alebo viacerými vrstvami papiera. Popínavé ruže ochránite tak, že ich spodnú časť zakryjete čečinou alebo jutovinou.

Krok 6
Hlavičky štandardných ruží zapestovaných na kmienku (stromčekové) presvetlite, aby nevytvárali prekážku prúdiacim zimným vetrom. Popínavé ruže najlepšie pred nepriaznivými zimnými podmienkami, vietor a sneh, najlepšie ochránite skontolovaním ich upevnenia, prípadným previazním.