Hortenzie – tipy na správnu starostlivosť a pestovanie

Hortenzie

S obrovskými kvetmi sa hortenzie v lete chvália staromódnym šarmom, ktorému je ťažké odolať. Náš sprievodca pestovaním hortenzií vám poskytne informácie o správnom vysádzaní, pestovaní, prerezávaní, odrodách a iné.

O hortenziách

Tieto elegantné rastliny, ktoré nemajú v kríkovom svete konkurenciu pre krásne kvety, sa ľahko pestujú, znášajú takmer akýkoľvek typ pôdy a bohato kvitnú. Farby očarujú jasnou modrou, žiarivou ružovou, mrazivo bielou, levanduľou a ružovými kvetmi – niekedy všetky kvitnú na tej istej rastline viceré farby naraz!

Hortenzie sú vynikajúce pre rôzne záhradné lokality, od skupinových výsadieb cez okraje kríkov až po pestovanie v kvetináčoch. Kultivarov je nesmierne veľké množstvo. A očakávania záhradníkov týkajúce sa veľkosti a farby kvetov sú neobmedzené. Ak chcete vedieť, ako bude vaša hortenzia rásť, venujte pozornosť druhom definovaným nižšie, pretože niektoré vyžadujú rozdielnu  starostlivosť. Keď viete, čo môžete očakávať, potešenie bude o to väčšie. Vychutnajte si túto ódu na krásu hortenzií a naučte sa pestovať hortenzie v našom sprievodcovi.

hortenzia pestovanie | rozmnožovanie hortenzie | Zelený Dom

Kde pestovať hortenzie

Väčšine hortenzií sa bude dariť v úrodných, dobre priepustných pôdach, ktoré dostávajú dostatok vlahy. Pridajte kompost na obohatenie chudobnej pôdy.
Vo všeobecnosti hortenzie uprednostňujú čiastočné slnko. V ideálnom prípade budú mať ráno plné slnko, po ktorom nasleduje popoludňajší tieň na ochranu pred horúcim poludňajším slnkom. Platí to najmä pre hortenziu veľkolistú (H. macrophylla), ktorej veľké listy sú náchylné na vädnutie. Niektoré odrody lepšie znášajú plné slnko.
Rastliny vždy rozmiestňujte na základe ich očakávanej veľkosti v čase plného dorastenia!

Kedy zasadiť hortenzie

Jeseň je najlepší čas na výsadbu hortenzií, po ktorej nasleduje jarná výsadba. Cieľom je poskytnúť tomuto kríku dostatok času na vytvorenie zdravého koreňového systému pred horúčavami v lete alebo extrémnym chladom v zime. Pravdou je však aj to, že v kontajneroch pestované hortenzie s dobre vyvynutým koreňovým balom tento čas značne rozširujú aj n askoré letné mesiace a keď si dáte pozor, tak aj to najteplejšie leto. Kríky vysádzajte skoro ráno alebo neskoro popoludní. Vo všeobecnosti je chladnejšie a rastlina je menej náchylná na tepelný stres z priameho slnečného žiarenia.

hortenzia pestovanie | rozmnožovanie hortenzie | Zelený Dom

Ako pestovať hortenzie

Jemne vyberte hortenziu z nádoby a skontrolujte koreňový bal, odstrihnite všetky odumreté alebo hnijúce časti a jemne narušte vonkajšie steny koreňového balu ak je už sú korene príliš prerastené. Vykopte jamu hlbokú ako koreňový bal a 2 až 3-krát širšiu. Základňa rastliny (kde sa stonka stretáva s pôdou) by mala byť zarovnaná s úrovňou výsadbovej jamy. Vložte rastlinu do jamy a naplňte ju do polovice zeminou. Polievajte výdatne. Po vsiaknutí vody vyplňte zvyšok substrátom. Ešte raz dôkladne zalejte.


Starostlivosť o hortenziu

Polievanie

Prvý rok alebo dva po výsadbe a počas akéhokoľvek sucha sa uistite, že hortenzie dostávajú dostatok vody.
Počas vegetačného obdobia je lepšie hlboko zalievať 3-krát týždenne, ako kropiť vodou plytkým spôsobom. To podporuje rast koreňov. Na správne zalievanie si dávajte pozor hlavne v lete počas horúcich dní. Veľkolisté (kalinolisté) hortenzie vyžadujú viac vody, ale všetkým odrodám prospieva konzistentná vlhkosť. Listy aj kvety vädnú, ak je pôda príliš suchá, a aj samotné kvitnutie bude brzdené nedostatkom vody. Najlepšie je zalievať ráno, aby ste pripravili hortenzie na horúčavy dňa a vyhli sa chorobám. Pridajte organický mulč pod svoje hortenzie, aby ste pomohli udržať pôdu vlhkú a chladnú, časom pridajte živiny aby ste  zlepšili textúru pôdy.

Hnojenie

Ak je vaša pôda bohatá, možno nebudete musieť prihnojovať hortenzie. Príliš veľa hnojív podporuje rast listov na úkor kvetov. Aplikujte hnojivo na základe vašich konkrétnych hortenzií. Každá odroda má iné potreby a bude mať prospech z iného načasovania aplikácie. Veľkolisté hortenzie môžu ťažiť z niekoľkých aplikácií ľahkých hnojív
v marci, máji a júni. Dubolisté a metlinaté hortenzie najlepšie s dvoma aplikáciami v apríli a júni.

Zimná ochrana

Na jeseň zakryte rastliny mulčom z kôry, lístia, ihličia alebo slamy. Ak je to len trochu možné, zakryte celú rastlinu vrátane špičky. (Nepoužívajte javorové listy.)

hortenzia pestovanie | rozmnožovanie hortenzie | Zelený Dom

Ako zmeniť farbu kvetov hortenzie

Farby kvetov je možné zmeniť, ale nie okamžite. Korekcia farieb trvá týždne – dokonca mesiace. So špeciálnym hnojivom na modré hortenzie počkajte, kým bude rastlina aspoň 2 roky stará, aby mala čas zotaviť sa zo šoku z pôvodnej výsadby. Všimnite si tiež, že je jednoduchšie zmeniť modré kvety na ružové ako ružové na modré. Nie každá hortenzia mení farbu. Farba niektorých hortenzií veľkolistých (H. macrophylla) – najmä typov Mophead a Lacecap – a kultivary pílovitej hortenzie ( H. serrata) mení farbu na základe pH pôdy. Kyslé pôdy s pH nižším ako 5,5 vytvárajú modré kvety; pôdy s pH vyšším ako 6,0 produkujú ružové kvety. Biele kvety nie sú ovplyvnené pH.

Ako orezať hortenziu

Mnohé z otázok našich zákazníkov sa týkajú prerezávania hortenzií. A niet divu – je to mätúce a všetko závisí od odrody hortenzie. Našťastie, ak viete, aký typ máte, je ľahké zistiť, aký druh techniky prerezávania použiť. Nižšie sa dozviete základné informácie.


Prerezávanie obyčajných hortenzií

Najbežnejším kríkom záhradnej hortenzie je odroda veľkolistá (kalinolistá), Hydrangea macrophylla.

Hortenzie veľkolisté (H. macrophylla), dubolisté (H. quercifolia), pílovité (H. serrata) a popínavé (H. anomala subsp. petiolaris) sa strihajú PO odkvitnutí kvetov v lete. Tieto odrody kvitnú na stonkách predchádzajúcej sezóny („staré drevo“). Kvetné puky sa skutočne tvoria koncom leta a kvitnú až po nasledujúcej sezóne, preto sa vyhnite rezu po 1. auguste. Odumreté drevo odrežte len na jeseň alebo veľmi skoro na jar. Ak chcete prerezať, odrežte jednu alebo dve z najstarších stoniek až po základňu, aby ste podporili rozvetvenie a plnosť. Ak je rastlina stará, zanedbaná alebo poškodená, ostrihajte všetky stonky až po základňu. Stratíte kvety pre nadchádzajúcu sezónu, ale aj omladíte rastlinu na budúce roky. 

hortenzia pestovanie | rozmnožovanie hortenzie | Zelený Dom

Prerezávanie iných hortenzií

Hortenzie metlinaté (H. paniculata) a stromčekovité (H. arborescens) sa orezávajú PRED tvorbou pukov. Tieto odrody kvitnú na stonkách aktuálnej sezóny („nové drevo“). Prerezávajte koncom zimy, keď je rastlina v kľude. To znamená, že ak sa púčiky počas zimy zničia, rastlina na jar vytvorí nové púčiky, ktoré vytvoria kvety. Vo všeobecnosti orezávajte iba odumreté konáre a neorezávajte, aby ste „vytvarovali“ ker.

Nasledujúce hortenzie, ktoré tvoria púčiky začiatkom leta na nových prírastkoch, budú spoľahlivo kvitnúť každý rok a nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť.

Metlinaté  hortenzie (Hydrangea paniculata)
„Grandiflora“ je veľká, staromódna, poddajná odroda, „Pee Wee“ zapadajá do rozsahu malých záhrad. „Limelight“ produkuje studené zelené kvety a dorastá do výšky až 150-170cm.
Hortenzie stromčekovité  (H. arborescens) ​​​​Hľadajte kultivary H. arborescens ‘Grandiflora’ a ‘Annabelle’, ktoré
v lete produkujú veľa veľkých (až 25cm), hustých a symetrických kvetov.

hortenzia pestovanie | rozmnožovanie hortenzie | Zelený Dom


Ako rezať a skladovať sušené kvety hortenzie

Použite sušené kvety hortenzie na vytvorenie venca alebo iných dekorácií okolo domu:

  • Hlavičky kvetov odrežte, keď kvety dozrejú a získajú papierovú konzistenciu. 
  • Odstráňte listy zo stoniek a zaveste hore nohami v teplej, suchej, tmavej a vzdušnej miestnosti.
  • Po úplnom vyschnutí (zvyčajne niekoľko týždňov) skladujte na suchom mieste mimo priameho slnečného žiarenia.
  • Na zvýraznenie farby kvetov postriekajte suché kvety zriedeným farbivom na textil.
hortenzia pestovanie | rozmnožovanie hortenzie | Zelený Dom

Ako použiť hortenzie v kytici

  • Čerstvo narezané stonky hortenzie ihneď vložte do studenej vody, aby nezvädli.
  • Drevené stonky šikmo zrežte pod vodou. Odstráňte spodné listy na stonkách.
  • Umiestnite stonky do vázy a umiestnite na chladné miesto.
  • Denne kontrolujte vodu vo váze a kvety.
  • Namočte vädnúce kvety do studenej vody na 10 až 15 minút, aby ste ich oživili.