Dobré tipy na opakovane kvitnúce trvalky

Objavte niektoré z najlepších opakovane kvitnúcich trvaliek na pestovanie na jar, v lete a na jeseň.

Pri troche snahy sa vám mnohé trvalky odmenia druhou záplavou kvetov. Tým sa zabráni vzniku farebných časových medzier v záhrade a získate dlhšiu sezónu farieb. U niektorých trvaliek s opakovaným kvitnutím stačí odrezať staré kvety skôr, ako začnú produkovať osivo, aby sa spustilo ďalšie nasadenie kvetov. Ostatné je možné úplne odrezať po tom, ako prebehne prvá sada kvetov, aby sa podporil čerstvý rast. Rovnako ako všetky rastliny, ktoré sú úplne odrezané, udržiavajte ich dobre hnojené a zaliate, aby mali najlepšiu šancu opäť zakvitnúť. Kým vaše rastliny kvitnú, kontrolujte každý druhý deň kvety, ktoré to už majú obrazne povedané zasebou. Odstránením odkvitnutých kvetov z rastlín predlžujete kvitnutie, poskytujete extra peľ a nektár opeľovačom a zlepšujete ich vzhľad odstraňovaním nevzhľadných kvetov.

Nižšie nájdete niektoré z najlepších trvaliek s opakovaným kvitnutím.

Dráčik (penstemon)

Medzi včelami sú veľmi obľúbené dráčiky, ktoré preslávili ich kvality dlhého kvitnutia. K opätovnému kvitnutiu ich naštartujete odstránením odkvitnutých kvetných hrotov.

Ľaliovky (hemerocalis)

Ľaliovky (Hemerocallis) majú krátkodobé kvety, ktoré zvyčajne trvajú asi deň, ale produkujú sa vo veľkom počte počas dlhého obdobia, zvyčajne od konca jari do konca leta. Ľaliovky sú vynikajúce rastliny aj pre ílovité pôdy.

Kocúrniky (nepeta)

Kocúrniky (nepeta), ktoré sú milované opeľovačmi, môžu byť upravené viacerými spôsobmi aby opätovne produkovali kvety. Môžete odstraňovať jednotlivé kvetné stonky alebo zrezať celú odkvitnutú rastlinu po odkvitnutí a docielite tak druhú dávku kvitnúcej modrofialovej masy.

Alchemilky (alchemilla)

Alchemilka je obľúbenou trvalkou vidieckych záhrad s krásnymi zúbkatými listami, ktoré odpudzujú vodu, takže na ich povrchu sedia vodné kvapky, ktoré vytvárajú nádherný iskrivý efekt. Lipovo zelené kvety majú dlhú životnosť, ale na konci leta môžete celú rastlinu odstrihnúť, aby ste podporili čerstvé lístie a kvety.

Pakost (geranium)

Odolný pakost je fantastická voľba pre opakované kvitnutia. Vytrvalé geranium je možné po prvom odkvitnutí kvetov zastrihnúť, aby získali ďalšiu kvetinovú várku.

Jarmanky (astrania)

Títo elegantní milovníci tieňov majú hviezdnaté kvety, ktoré sa prvýkrát objavia na začiatku leta. Akonáhle vaše jarmanky začnú odkvitať, celú rastlinu môžete zrezať, aby ste získali viac nových listov a kvetov. Ak chcete, môžete tiež nechať prvú alebo druhú sadu kvetov aby samy vysiali.

Hlaváč (scabiosa)

Deadhead spent scabious flowers individually, cutting flowering stems to the base, to get more of the pollinator-friendly blooms. When siting, choose a sunny, well-drained spot to get the best flowering performance.

Viac opakovane kvitnúcich trvaliek
Zvončeky
Čistec vlnatý
Hluchavky