Čo strihať a orezávať na jar?

Čo strihať a orezávať na jar?

Jar je pre záhradkárov obyčajne najrušnejším obdobím roka. Akonáhle sa dĺžka dňa natiahne a teploty zvýšia, naše rastliny začnú rásť. Okrem prípravy pôdy, výsevu semien a výsadby je potrebné vykonať aj veľa prerezávania. Mnohé rastliny by sa mali orezávať na jar, vrátane levandule, budleje a okrasných tráv. Jarné prerezávanie uvoľňuje cestu pre väčší rast a pomáha podporiť viac kvetov, lístia a farebných stoniek na širokej škále rastlín.

Niektoré kríky kvitnúce na jar kvitnú na starom dreve a ak ich neostriháte, zmenia sa na neporiadok, pričom nový rast sa vytvorí iba na vrchole kríka. Na rozdiel od budlejí, ktoré kvitnú na tohtoročnom dreve a dajú sa zostrihať takmer na úroveň zeme, kry ako zalatý dážď potrebujú starostlivé ošetrenie.

Jarné prerezávanie tiež znamená, že môžete zabezpečiť, aby váš krík mal pekný tvar a zároveň vám dáva možnosť odstrániť mŕtve, choré alebo odumierajúce stonky, konáre.

Po prerezaní mulčujte rastliny výdatnou vrstvou záhradného kompostu alebo dobre prehnitého hnoja, aby ste ich oživili.

Stojí za to vybaviť sa kvalitnými nástrojmi na prerezávanie a strihanie. Záhradnícke nožnice a skladacia prerezávacia píla vám umožnia zvládnuť širokú škálu úloh.

Stredomorské kríky

Stredomorské kríky, ako je levanduľa, je možné strihať začiatkom jesene, keď sú teploty ešte mierne, alebo na jar, po drsných zimných podmienkach. Ak žijete v severnejších okresoch, najlepšie je rezať na jar, pretože staré stonky a kvety pomáhajú chrániť nové výhonky pred mrazom v zime. Medzi ďalšie jemné kríky na jarné prerezávanie patrí napríklad rozmarín.

Kríky kvitnúce v lete

Kvitnúce kry, ktoré kvitli v lete, ako sú napríkald budleje (motýlí ker), by ste mali na jar tvrdo zrezať, aby ste podporili vyrašenie nového rastu zo spodnej časti rastliny a zabezpečili tak dostatok kvetov na novú sezónu.

Kultivary Buddleja davidii môžu mať veľmi divoký a bujný vzhľad ak nie sú správne orezané. Ak necháte budleju neostrihanú, jediné, čo uvidíte vo výške očí, je rozvetvená spleť holých stoniek s kvetmi držanými na koncoch stoniek vysoko nad výškou hlavy. Budú tiež veľmi veľké.

Ak sa na začiatku jari tvrdo zostrihajú, najsilnejšie odrody do leta stále dorastú do výšky 3 m a 2 m šírky, zatiaľ čo menšie formy možno udržiavať na výšku a šírku menej ako 1,5 m.

Okrasné trávy

Miscanthus (ozdobnica čínska) a iné listnaté trávy, ktoré prečkali zimu, sa môžu od marca silno strihať. Odstráňte všetok hnedý (suchý) porast a ponechajte všetky nové zelené stonky. Pozor stálozelené trávy ako carex nestriháme a nezrezávame. Odstránime /(vyčešeme prstami) len suché steblá.

Kríky pestované kvôli farebným stonkám v zime

Podporte rast farebných zimných stoniek rezaním kríkov, ako sú napríklad drieňovité – Drieň biely (Cornus alba) a vŕba, skoro na jar. Urobte to isté s rastlinami pestovanými pre ich listy, ako je napríklad škumpa (cotinus).

Kríky kvitnúce na jar

Kríkom, ktoré kvitnú na minuloročnom dreve, ako je vajgela a zlatý dážď, prospieva rez hneď po odkvitnutí, aby boli pod kontrolou.

Kvitnúce trvalky

Všetky rastliny, trvalky, ktoré ste nezrezali na jeseň, vrátane rastlín s ozdobnými zimnými suchými kvetmi alebo stonkami, môžete na jar zrezať. Patria sem ilex (cezmíny); rozchodníky a ozdobné bodliaky (ježibaba). Použite záhradnícke nožnice, aby ste ich upravili, odstráňte hlavičky semien, stonky a suché listy.