Astilba miluje tieň. Poradíme vám ako ju pestovať.

Odhalíme vám všetko čo potrbujete vedieť k úspešnému pestovaniu nádherných, tieň milujúcich astilbe.
Astilby sú veľmi cenené trvalky, pretože dodávajú farbu a textúru náročnejším, vlhkým a tienistým častiam záhrady. Produkujú množstvo atraktívnych perovitých listov podobných papradiu a od neskorej jari po celé leto sa objavujú elegantné metliny kvetov pripomínajúce nadýchané perie. Prichádzajú v rôznych veľkostiach od malých rastlín vhodných do predných častí záhonov až po vysoké kultivary doraujúce výšku až 180cm. Astilba je ideálny výber pre schémy výsadby záhrad v lesnom alebo vidieckom štýle a dobre sa kombinujú s inými rastlinami, ktoré sú odolné voči tieňu a pritieneniu, ako napríklad hosty a Rodgersia.

Kam zasadiť astilbu?

Aby sa astilbám dobre darilo musia rásť v tieni alebo na čiastočne tienistých miestach v pôde zadržiavajúcej vlhkosť. Neznesú suché pôdy. Môžu však tolerovať viac slnka, pokiaľ pôda nevyschne a sú tak vhodné aj na pestovanie v podmáčaných pôdach alebo na brehu jazierok.

Sadíme astilblu

Vykopte do zeme jamu, ktorá by mala byť väčšia než pestovateľský kvetináč v ktorom ste si astilbu priniesli zo záhradného centra. Do jamy pridáme substrát na trvalky alebo ak máme tak dobre vyzretý kompost zmiešaný so zeminou. Vysadené astilby udržujte výdatne poliate až kým rastlina dobre nezakorení.

Množenie astilby

Astilby sú spoľahlivé a trvácne trvalky, ale delenie každých pár rokov im prospieva. Týmto spôsobom zregenerujete svoju rastlinu a zvýšite ich počet v záhrade. Astilby rozdeľte na jeseň po odkvitnutí alebo skoro na jar. Pred zasadením do voľnej pôdy rozdelené rastliny zasaďte do pestovateľského kvetináča, kým trochu nezregenreujú.

Astilba: zdravie rastliny

Astilby sú relatívne bezproblémové. Patria medzi vzácne rastliny, ktoré sa škodcom nepáčia, len veľmi zriedkavo môžu byť náchylné na múčnatku.

Starostlivosť o astilby

Ak astilbe pestujete na vhodnom mieste nepotrebujú žiadnu extra starostlivosť. Astilba vyžaduje vlhkú na humus bohatú pôdu s neutrálnou alebo mierne zásaditou reakciou. Aby ste pôdu udržali vlhkú aj v letných mesiacoch najlepšie urobíte ak astilbu zamulčujete. Odkvitnuté kvety neodstraňujte, nepodporí to rast nových a navyše suché sú veľmi dekoratívne. No pokiaľ chcete mať pôvabnú dekoráciu vo váze, tak režte 🙂 Po odkvitnutí rastliny jednoducho zrežte najlepšie na jar a každé tri alebo štyri roky ich rozdeľte.

Päť tipov na zaujímavé astilby

1) Astilba hybridná ‚BONN‘
2) Astilba ‘DEUTSCHLAND’
3) Astilba ‚GLORIA PURPUREA‘
4) Astilba japonská ‘EUROPA’
5) Astilba ‚BREMEN‘